720 krammebamser på vej til indlagte børn i Sønderborg: "Bamsen spiller en vigtig rolle for både børnene og sundhedspersonalet”

Foto: TrygFonden.
dato

Hvert år indlægges omkring 60.000 børn på landets hospitaler og specialklinikker. Og det kan være enskræmmende og overvældende oplevelse. Derfor kører TrygFonden nu ud med 50.000 krammebamser til børneafdelinger og specialklinikker over hele landet, hvor de spiller en vigtig rolle i børnenes behandlingsforløb. Og knap 720 af dem lander i Sønderborg.

Ukendte voksne i hvide kitler, mærkelige apparater, prøver i massevis og en hverdag, som ikke ligner de fleste børns. Det kan være en overvældende oplevelse for de omkring 60.000 danske børn, der hvert år indlægges på landets hospitaler og specialklinikker. Og i en svær tid kan selv små ting gøre en stor forskel, erfarer sygeplejersker landet over.

Udover at fungere som en tryghed for børnene, spiller bamserne også en rolle i selve behandlingsforløbene. Til stor gavn for sundhedspersonalet, der bruger bamserne som et hjælpsomt værktøj.

Derfor er 50.000 krammebamser nu på vej fra TrygFonden til børneafdelinger og specialklinikker over hele landet, og 720 af dem finder vej til Sønderborg.

”Erfaringen viser, at bamserne er hjælpsomme værktøjer i behandlingssituationer, fordi det skaber tryghed og afleder børnene fra situationen på en rolig måde. Helt konkret kan personalet vise på bamsen, hvad barnet skal igennem, og det giver vished og forudsigelighed, som giver børnene en ekstra portion mod. Det skaber tillid, som gavner ikke alene børnene, men også personalet,” siger Galina Plesner, der er projektchef i TrygFonden.

Thea og Theo følger børnene hele vejen
Siden 2007 har isbjørnebamserne, som børnene kender som Thea og Theo, været brugt flittigt på landets børneafdelinger. Og TrygFonden har indsamlet indsigter og erfaringer fra sundhedspersonalet, der blandt andet kan fortælle, at effekten er størst, når bamsen introduceres tidligt i forløbet.

”Erfaringen viser, at det er godt at introducere bamserne så tidligt som muligt, så børnene får det fulde udbytte. Thea og Theo skal fungere som en fortrolig ven, der giver trøst og tryghed i en overvældende tid måske præget af utryghed. I bedste tilfælde er bamsen med under hele forløbet – og kommer med hjem på værelset efterfølgende,” siger Galina Plesner.

Kilde: TrygFonden
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.